Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible 2023-2028 (PMUS)
#pmusvng Per una mobilitat sostenible, segura, eficient i equitativa
Quant a aquest procés
Vilanova i la Geltrú està realitzant l'actualització del seu Pla de Mobilitat de Urbana i Sostenible. L'anterior es va començar a redactar l'any 2014 i es va aprovar definitivament l'any 2018. La llei estableix que la vigència d'un PMUS ha de ser de 6 anys i és per això que s'està redactant el nou Pla que definirà les línies estratègiques en temes de mobilitat amb un horitzó 2028.
Què és el PMUS?
És un instrument de planificació global de ciutat que esdevé l’eina per definir les estratègies en matèria de mobilitat que ha de seguir un municipi per assolir els objectius fixats per la legislació vigent i pel propi Pla.
Per què?
Segons la la Llei 9/2003, del 13 de juny de 2003, de Mobilitat, els municipis de més de 50.000 habitants estan obligats a tenir PMUS. Segons aquesta mateixa Llei, té una vigència de 6 anys, per aquest motiu, actualment s’està treballant en la redacció de la REVISIÓ del PMUS vigent (aprovat definitivament el maig de 2018).
Quins objectius té el PMUS?
- Posicionar la mobilitat activa com a eix estructurant de la mobilitat urbana
- Afavorir el canvi modal
- Fomentar l'autonomia i seguretat dels col·lectius més vulnerables
- Dotar de coherència a les xarxes bàsiques de transport
- Gestionar de manera eficient i regulada la mobilitat
- Connectar i portar les polítiques urbanes de mobilitat a tot el territori
Quines fases té un PMUS?
- Pre‐diagnosi: establiment dels objectius, avaluació del grau d’execució del PMUS anterior, recollida d’informació.
- Diagnosi: Treball de camp, anàlisi de l’oferta existent, anàlisi de la demanda, participació ciutadana, inici dels tràmits ambientals.
- Propostes: Redacció de les propostes, participació ciutadana, programa d’actuacions, estudi Ambiental Estratègic
- Aprovació: Aprovació inicial, tràmits i modificacions, aprovació definitiva.
Qui elabora el Pla?
La redacció del nou PMUS és subvencionada per la Diputació de Barcelona. El Pla l'està redactant una empresa especialitzada en mobilitat urbana i la direcció de l’estudi és compartida entre l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona.
Participació ciutadana
El procés de redacció de PMUs preveu accions de participació a nivell intern de l'ajuntament i participació ciutadana a la fase de diagnosi i propostes.
Durant la fase de diagnosi es van realitzar 400 enquestes telefòniques per identificar els hàbits de mobilitat de les persones residents a la ciutat. Amb aquesta anàlisi s'ha pogut quantificar la mobilitat del municipi, i, copsar els mitjans de transport més utilitzats per quotes de sexe i edat, així com els motius principals dels desplaçaments i una sèrie d’informació qualitativa que permetrà planificar les actuacions de mobilitat futures en base a uns valors de referència actualitzats.
Per tancar la fase de diagnosi i iniciar la fase de propostes, es va organitzar un Taller Participatiu el dissabte 17 de setembre, de 10 a 12.30 h al Centre Cívic Sant Joan. Properament es publicarà l'informe de resultats
Compartir: