A Vilanova i la Geltrú pensem l'habitatge que volem
#VNGhabitatge Procés participatiu del nou Pla Local d'Habitatge
Quant a aquest procés
Vilanova i la Geltrú ha impulsat el nou Pla Local d'Habitatge 2022 - 2028 per establir les actuacions en matèria d'habitatge amb l'objectiu de garantir el dret a un habitatge digne i assequible i la millora dels edificis i habitatges de la ciutat.
Perquè un Pla Local d’Habitatge?
- Vilanova i la Geltrú disposa d'un Servei d'Habitatge per impulsar polítiques d'habitatge municipals.
- Hi ha més de 1.000 persones inscrites al Registre de Sol·licitants d'Habitatge amb Protecció Oficial.
- La manca d'habitatges de lloguer i l'increment dels preus.
- Es disposa de solars d'equipaments dotacionals per promoure allotjaments per gent gran, gent jove i llars amb menors ingressos.
- Hi ha llars que necessiten suport per fer front al pagament de l'habitatge i dels subministraments bàsics (aigua, llum i gas).
- Hi ha habitatges i edificis amb necessitats de rehabilitació i cal una millora general de l’eficiència energètica.
- La necessitat d'ampliar el parc d'habitatge assequible i social fins al 15% per assolir l'objectiu de solidaritat urbana.
Què és un Pla Local d'Habitatge?
El Pla Local d’Habitatge (PLH) és l’instrument de planificació estratègica de les polítiques municipals d’habitatge dels propers 6 anys. En aquest document es defineixen les estratègies i propostes a desenvolupar per assolir el dret a un habitatge digne i assequible. El Pla Local d’Habitatge es desenvolupa en 3 fases:
Fase 1: Anàlisi
Els grans temes que aborda l’anàlisi de la situació de l'habitatge són:
- Les persones: quanta gent serem al municipi d’aquí a 6 anys? quines problemàtiques existeixen en relació a l’habitatge? Quant habitatge assequible necessitem?
- El parc d’habitatges: com són els edificis i els habitatges? en quines condicions de conservació, accessibilitat i ús estan? Quins són els principals entorns amb necessitats de rehabilitació? Tenim habitatge buit, infrahabitatge, habitatges sobreocupats?
- El mercat d’habitatge: quina és la situació del mercat immobiliari? Hi ha conflictes d’interessos entre el mercat immobiliari i les necessitats de la població?
- El planejament urbanístic: quines oportunitats ens ofereix el planejament per generar habitatge assequible? El planejament afecta negativament a la conservació dels edificis existents? N’impedeix la millora?
- Els recursos i iniciatives existents: que s’està fent per millorar les condicions dels habitatges? I per facilitar el pagament del lloguer, la hipoteca i els subministraments? I per generar habitatge assequible? I per evitar que hi hagi habitatges buits? Què es pot millorar?
Fase 2: Diagnosi
Identificació de les debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats en relació a la situació de l'habitatge a Vilanova i la Geltrú.
Fase 3: Pla d'acció
Definició dels objectius, estratègies i actuacions concretes a desenvolupar els propers 6 anys per donar resposta a les necessitats detactades.
Com hi puc participar?
El setembre de 2021 l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va iniciar la redacció del nou Pla Local d'Habitatge amb l'equip redactor, l'equip tècnic, polític, les entitats socials i els agents privats que treballen en l'àmbit de l'habitatge al municipi. El 4 de novembre de 2021 es va presentar el Pla Local d'Habitatge a la primera sessió de la Taula Local d'Habitatge.
La participació ciutadana és clau en aquest procés per poder construir una diagnosi compartida i prioritzar les actuacions a dur a terme els propers anys. El procés de participació ciutadana del Pla Local d'Habitatge s'ha desenvolupat entre el 30 de novembre de 2021 i el 15 de juny de 2022. Com s'ha pogut participar?
Enquesta ciutadana: Enquesta oberta a la ciutadania entre el 30 de novembre de 2021 i l'11 d'abril de 2022.
- Quines són les principals problemàtiques d'habitatge i com t'afecten?
- Quines haurien de ser les actuacions prioritàries a desenvolupar?
Tallers de participació:
- Sessió de treball amb les associacions de veïnals, 14 de desembre de 2021, de 18h a 20h
- Sessió de diagnosi, 30 de març de 2022, 18:00h
- Sessió de propostes, 6 de juliol, a les 18h al Centre Cívic de Sant Jaon
- Sessió de priorització de propostes, pendent de convocatòria
Més informació:
Departament Habitatge
habitatge@vilanova.cat
93 8140 000 (Ext. 2060) / 93 816 90 31
Compartir: