Codi i Reglament d’Ètica i Bon Govern de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
#VNGParticipa Consulta pública prèvia a la tramitació
Impulsem un procés de consulta adreçat a la ciutadania, a les entitats però també al personal de la pròpia organització per tal d'elaborar el Codi i reglament d’Ètica i Bon Govern de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.
L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, com a administració pública que és, ha de servir i respondre a l’interès general i ha de treballar pel bé comú.
Tot el personal que hi treballa ha d’orientar la seva actuació a partir d’uns valors inherents que reforcin la integritat en el seu comportament i contribueixin a impulsar la millora del servei públic, la qualitat democràtica i la recuperació de la confiança de la ciutadania en la institució.
L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú conscient d’aquesta necessitat va elaborar i aprovar l’any 2013 un Codi d’Ètica i Bon Govern que tenia com a principals objectius l’establiment d’un marc d’integritat institucional que recollís els principis, criteris i instruments i que permetessin incrementar els nivells de transparència en la gestió pública i el comportament ètic del seu personal. Vinculada amb aquesta aprovació es va crear la Comissió d’Ètica i Bon Govern amb la finalitat de fomentar-ne la seva difusió, desenvolupar els seus continguts i atendre les consultes o comunicacions entorn la seva aplicació.
Amb posterioritat, els anys 2015 i 2016 aquests documents s’han anat adaptant i remodelant a les necessitats canviants de la societat, de la pròpia administració i de la legislació vigent.
Ara, fruit d’una realitat cada cop més canviant, dels nous reptes que van sorgint i de la exigència i posicionament crític no només de la societat sinó també de la pròpia organització, ens plantegem reformular i actualitzar el contingut d’aquests documents que han d’orientar el compromís de millora del servei públic i de la qualitat democràtica del nostre ajuntament.
Us presentem doncs els esborranys amb els que volem obrir un procés participatiu de consulta adreçat a la ciutadania i a les entitats però també al personal de la pròpia organització.
Esperem que les aportacions rebudes ens ajudin a millorar i completar aquesta actualització i ens permetin obtenir un text definitiu amb la màxima qualitat, garanties i legitimitat.
Us animeu a participar i a dir-hi la vostra? Podeu consultar els esborranys del Codi d'ètica i bon govern i l'esborrany del reglament en els documents adjunts.
Feu les vostres aportacions AQUÍ
Espai web d’Ètica i Bon Govern de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Normativa vinculada
L’article 133.1. de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, recull que, amb caràcter previ a l’elaboració del reglament, s’ha de substanciar una consulta pública, a través del portal web de l’Administració competent en la qual s’ha de demanar l’opinió dels subjectes i de les organitzacions més representatives potencialment afectats per a la futura norma sobre:
a) Els problemes que es pretenen solucionar amb la iniciativa
b) La necessitat i oportunitat de la seva aprovació
c) Els objectius de la norma
d) Les possibles solucions alternatives reguladores i no reguladores
Tanmateix, l’article 69 de la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern recull el següent:
1. Les persones tenen el dret de participar, per mitjà de la presentació de propostes i suggeriments, en les iniciatives normatives que promou l’Administració pública. Aquest dret es pot exercir amb relació a les iniciatives normatives en què, per la importància que tenen o per la matèria que regulen, l’Administració pública considera pertinent obrir aquest procés participatiu des de l’inici de la tramitació del procediment administratiu.
2. Els òrgans encarregats de tramitar el procediment administratiu, per a facilitar la participació ciutadana han de publicar en el Portal de la Transparència la iniciació de la tramitació, la versió inicial del projecte normatiu i la documentació complementària que l’acompanya, i han de donar-hi informació sobre l’estat de la tramitació.
Sempre que sigui possible s’ha d’incentivar la participació ciutadana per mitjà de la comunicació a les entitats representatives dels col·lectius directament afectats per la iniciativa.
3. Les persones poden trametre llurs propostes i suggeriments amb relació a les iniciatives normatives que correspongui abans del tràmit d’audiència i informació pública. El sol fet de participar en una iniciativa normativa no atribueix als ciutadans la condició d’interessats, però l’Administració ha de fer una valoració general de les contribucions, que s’ha de publicar en el Portal de la Transparència.
Altres normatives d’interès
Acord GOV/164/2021, de 26 d'octubre, d'adopció del Codi ètic del servei públic de Catalunya
Decret 8/2021, de 9 de febrer, sobre la transparència i el dret d'accés a la informació pública
Compartir: